Katalaani köök sisaldab teiste Vahemere-äärsete riikide toidulaualt tuntud ja armastatud maitseid, aga neid sobitatakse sageli kokku tavapärasest erinevalt. Roogades on siiani tunda araablaste ja juutide mõjutusi, näiteks kasutatakse palju sidruneid, kuivatatud puuvilju, pähkleid, mett ja kaneeli. Muide, Katalooniast on pärit üks Euroopa vanemaid säilinud kokaraamatuid: esimene Hispaania kokaraamat „Libre de Sent Sovi”, mis on kirjutatud katalaani keeles 14. sajandi esimesel poolel.

Üle 32 000 km2 suuruse ja Püreneedest rannikuni ulatuva piirkonna köögi rikkuseks peetakse eriti suurt koostisainete valikut. On nii ülilihtsaid toite, näiteks enamiku söögikordade juurde kuuluv rustikaalne pa amb tomàquet (röstitud sai küpsete tomatite, meresoola ja peale niristatud oliiviõliga, millele lisatakse vahel ka küüslauku), kui ka kaua valminud ja keerukaid roogi nagu mar i muntanya(meri ja mägi ehk homaari või krevettide ja kanaga hautis, mis on küpsetatud ürtide, vürtside, pähklite ja natukese šokolaadiga maitsestatud rikkalikus kastmes). Kataloonias saab selgelt eristada kaht stiili: Vahemere ranniku kalurieined – mereandidest hautised ja grillitud kala – ning mägede piirkonna elanike toitvamad hautised jänesest, lambast ja metsloomadest, sageli koos kuivatatud puuviljade ja punase veiniga.